23/2/07

VI Concurs de " ciutats de patrimoni"






L'IES sa Colomina ha estat el centre guanyador en el VI concurs de " Ciutats patrimoni" organitzada per l'ajuntament d'Eivissa. Enguany la ciutat sobre la qual versava el concurs ha estat Tarragona, la Tàrraco romana. Els alumnes de 4t d'ESO, dintre de l'optativa de cultura clàssica, han presentat, entre d'altres, un joc que consisteix en una gimcana virtual per la ciutat de Tarragona. Aquí teniu algunes imatges dels treballs que han portat a terme els alumnes. L'enhorabona, al·lots!

S'Argamassa, un monument desconegut










No tots els aqüeductes són com l'aqüeducte de Segòvia o com l'aqüeducte de Tàrraco; de vegades s'estenia sota terra, i d'altres, era elevat sobre el terreny, cosa que es feia mitjançant uns murs de fàbrica ( substructiones), si l'altura que calia superar era moderada, o sobre arcuacions ( arcuationes), si l'altura excessiva ho recomanva.


S’Argamassa és un monument d’època altoimperial romana situat al municipi de Santa Eulària, a la zona de Punta Arabí entre sa Trenca i Cala Martina. Totes les restes arquitectòniques de l'àrea industrial pertanyen a aquesta fase. Sembla que la instal·lació industrial fou abandonada a finals del segle I o inici del segle II dC. Al voltat d’aquest monument tan importat hi ha situats un hotel i diverses edificacions turístiques, això fa que molta gent no sàpiga ni que hi ha un monument d’època romana tan important. Es tracta d'un conjunt format per una conducció d'aigua i restes d'estructures arquitectòniques corresponents a una instal·lació industrial i a un assentament marítimo-rural.

S’Argamassa és un aqüeducte que té forma longitudinal en direcció a la mar, a la seva part septentrional va perdent altura fins arribar al sòl. Prop de la mar es troben dos bifurcacions una a l'est i una altra a l’oest, enmig està el canal principal, que es perd dins la mar, l’oest està molt poc excavat i l’altre està ocult dins del jardí de l’hotel molt a prop de l’aqüeducte. L’aqüeducte està construït en pedres de calç i arena opus caementicium actualment molt consolidat i calcificar a causa del pas d l’aigua. També cal destacar que en alguns murs es pot observar molt bé la canalització del aigua, molt ample i amb una profunditat irregular.

S’Argamassa es va construir en època romana per tal de desguassar l’aigua que havia inundat les galeries de les mines de s’Argentera. S’Argentera es troba a Sant Carles en el municipi de Santa Eulària i eren unes mines de galena argentífera, l'explotació de les quals degué ser molt intensa en l'època romana.




Gemma Càrdenas, alumna de 1r de batxillerat


Bibliografia consultada:


GURREA BARRICARTE, R. ; FERNÁNDEZ GÓMEZ, J. : S'Argamassa, Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera ( vol. I, p. 210-211)