9/12/06

Homer. Odissea


El proper trimestre començarem a parlar de l'Odissea, un dels dos grans poemes homèrics, que per als hel·lens eren el començament d'una història comuna, que si fa no fa, és la nostra. Penso que seria interessant que abans de llançar-vos com a cavalls desvocats a una lectura sense cap ni peus en fessiu una recerca per familiaritzar-vos-hi, per a la qual cosa teniu al vostre abast força informació a la xarxa. Si el que cerqueu és un resum de l'obra, amb les situacions més conegudes i els personatges més destacats us recomano l'enciclopèdia lliure wikipèdia, n'és una primera aproximació; però no podeu deixar de consultar el portal educactiu Edu365, inclou una guia de lectura, resums dels cants,... El portal labyrinthus de Sebastià Giralt incorpora una secció dedicada a Homer i la seva obra i, a més a més, un viatge resseguint les petjades d'Odisseu per als més agosarats. Un altre treball força interessant i que et proposem de fer és la lectura de l'Odissea a partir de les obres plàstiques que s'hi han inspirat, plana que té enllaços amb d'altres que parlen sobradament d'Homer i la seva obra. Si el que vols es consultar la geografia homèrica et recomanem el projecte Palladium, mitjançant un joc viatjaràs amb Ulisses per la Mediterrània. Ja molts autors de l'antiguitat s'emmirallaren en Homer per a les seves creacions literàries, si trobàs que t'agradaria saber qualque cosa sobre tradició literària, no deixis de llegir la carta que la desesperada i angoixada Penèlope li escrigué a Ulisses, obra d'Ovidi. Aleshores podràs començar a gaudir de la lectura.


Acaba la guerra de Troia i només un heroi encara no ha pogut tornar a la seva pàtria: Odisseu ( Ulisses). L'Odissea és un relat d'aventures, però és més que això; sovint s'ha interpretat com una concepció de la vida, com un procés de formació i, derivat d'aquest, l'afany de coneixement, la curiositat intel·lectual de l'home que vol descobrir tots els misteris de la natura des d'un vessant racionalista. Quan a la fi Ulisses torna a Itaca, és un ésser diferent. Et deixa'm amb els versos de Kavafis, musicats per Lluís Llach, perquè t'ho rumiís una estona.


Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca.

has de pregar que el camí sigui llarg,

ple d'aventures, ple de coneixences.

Has de pregar que el camí sigui llarg.

que siguin moltes les matinades

que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,

i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.

Tingues sempre el cor la idea d'Ítaca.

Has d'arribar-hi, és el teu destí.

però que no forcis gens la travessia.

És preferible que duri molts anys,

que siguis vell quan fondegis l'illa,

ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí,

sense esperar que et doni més riqueses.

3 comentaris:

Conxa ha dit...

Laura H. , he llegit el teu comentari. Tot i que era molt general, t'agraeixo que l'hagis fet.Espero que frueixis llegint l'Odissea.

Conxa ha dit...

Sandra m'ha agradat el teu comentari. Era força complert. No t'has deixat res per comentar. T'he de dir que a mi també m'agraden les pàgines que esmentes. No deixis de consultar les adreces d'altres centres de l'illa. Hi trobaràs també activitats molt engrescadores. Ànim! L'Odissea t'espera.

Anònim ha dit...

Conxa soc Cristina A.
M´agradat molt l´idea de fer una pàgina per als alumnes, ja que per a gent que li costa molt la mitologia, com jo =) això ens val molt a l´hora de preparar un examen o per a elaborar un treball. He entrar a wikipedia, com ho recomanes, i he trobat una pàgina que tambè ens podria servir; wwww.odisea.com
Gracies!