15/1/07

Artífex. Enginyeria romana a Hispània (II)

Rota de les mines de Riotinto. Sínia destinada a l'extracció i elevació d'aigües .

Maqueta de l'aqüeducte de les Ferreres ( Tàrraco)
La groma permetia dissenyar retícules ortogonals situant situant sobre un pal una estructura metàl·lica i giratòria en forma de creu amb una plomada al seu eix i quatre plomades més en cadascun dels quatre extrems.
Maqueta de la torre d'Hèrcules. Hipotètic estat original amb la rampa interna d'ascenció.


Fonaments de la pila d'un pont ( Maqueta).

9/1/07

Artífex. Enginyeria romana a Hispània


El Museu d'Arqueologia de Catalunya, fins a començaments del mes de febrer, ofereix una exposició sobre els avenços tècnics del món romà, dels quals en resten abundants vestigis a Hispània. L'exposició fa una revisió dels sabers en els diferents camps de la tecnologia, centrada en l'enginyeria civil. Si teniu un cert interès pel tema, no us decebrà; us recomano que no deixeu d'anar-hi. Mitjançant maquetes, de vegades; d'altres, a través de peces originals fa un resseguiment pel món tècnic romà que sorprèn. Tracta diferents temes: les calçades romanes, els ponts, els fars, enginys com el cargol d'Arquímedes, las naus de càrrega o naues onerariae, els ports, les preses, les maquinàries de construcció o machinae tractoriae, els aqüeductes i els subministrament d'aigua a l'antiguitat,... Tot i que la qualitat és força discutible, aquí trobareu qualque imatge perquè us en faceu una idea.

Recordar-vos només que el Museu ha editat un catàleg de l'exposició, on hi trobareu anotacions tan colpidores com la d'una inscripció sobre uns benefactors privats que van assumir a càrrec seu el subministrament d'aigua de la ciutat d'Eivissa durant tres generacions: " L(ucius) Cornelius Longus [p(ater)] et/ M(arcus) Cornelius Avitus f(ilius) et/L(ucius) Cornelius Longus et / C(aius) Cornelius Servinus et /M(arcus) Cornelius Avitus et/ P(ubius) Cornelius Cornelianus nep(otes) ex L(ucio)/ et M(arci) f(ilii) aquam in municipium Flavium/ Ebusum s(ua) p(ecunia) p(erduxerunt)." ( CIL 02, 3.663 ).